Startsida Forum Webbutik Manualer Sol Vind Vatten El & elekronik Värme Kalkylatorer Projekt Övrigt Länkar Om 24 volt Kontakta oss
Svenska English
Produktinformation
Vindkraftverk PWG 400

Bruksanvisningar
Regulator Juta CMP24/45

Felsökning
Solpanel

Installationsanvisningar
Solpanel-regulator-batteri
Suncore Luftsolfångare
Takmontage - Renusol
Vindkraftverk & solpanel

Sök på 24volt.eu
 


Besökare/Visitors
online:
5

Takmontage av solpanel - Fabrikat Renusol

Takkrok
Den ena halvan av demotaket har tegelpannor och den andra halvan plåt.


Takkrok
För tegeltak används takkrok och den skruvas fast i ströläkten och ned i takstolen med ett par skruvar. Här har jag bara två skruvar, men någon till bör det vara.
Takkroken får inte vila mot takpannan, det måste finnas några millimeter till godo, annars riskerar den knäckas när det blir tyngd på kroken.


Takkrok
Den här takkroken passar Renusols aluminiumprofil och den gör aluminiumprofilen justerbar i höjdled. Mapab har en liknande lösning. Takkrokarna monteras med 120 cm mellanrum.


Takkrok
Takpannan måste slipas ned i underkant så den faller på plats. Här hade jag inte verktyg för att göra det, så spåret måste vara djupare än vad som visas på bilden.


Takkrok
Sett från sidan ser det ut så här när aluminiumprofilen skruvats fast i takkroken. Skallen på bulten passar i spåret och är avlång, så den låser och snurrar inte runt när muttern dras åt.


Takkrok
Mittklämman lämnar ett mellanrum mellan solpanelerna på 20 mm. När skruven dras åt pressas solpanelerna mot aluminiumprofilen under och det sitter fantastiskt bra utan att man behöver dra åt hårt.


Takkrok
Så här ser ändklämman ut och den monteras längst ut på den sista panelen i varje ända.
Här har även plastlocket tryckts fast på aluminiumprofilen.


Takkrok
Stockskruv med L-profil i aluminium kan användas till olika typer av tak, som plåt, eternit och plegel.
Ett hål förborras rakt genom taket ned i takstolen. Skruven har en gummitätning och på bilden kan man se lite av den på den nedre skruven. Även stockskruv monteras med ett inbördes mellanrum på 120 cm.


Takkrok
Ett alternativ för trapetsplåt är dessa fästen. Här används ingen aluminiumprofil, utan solpanelerna kläms fast direkt mot dessa och det här blir en billigare lösning. På bilden visas fästen med mittklämmor. Här räcker det också med ett mellanrum på 120 cm mellan varje fäste. I över- och nederkant används ändklämma och i raderna mellan panelerna används mittklämma. Här lyfts inte panelerna så högt över taket som vid användning av profilskena.


Takkrok
Samma fäste som ovan och här ser man hur mitt- och ändklämmor sitter fast och det ser likadant ut på aluminiumprofilerna.


Takkrok
Aluminiumprofilens utseende.


Takkrok
Alla delar finns även i svart färg; aluminiumprofil, mittklämma, ändklämma och ändplugg för aluminiumprofil, dock ej takkrok och stockskruv. Dessa detaljer sitter under solpanelerna, så de syns inte.