Startsida Forum Webbutik Manualer Sol Vind Vatten El & elekronik Värme Kalkylatorer Projekt Övrigt Länkar Om 24 volt Kontakta oss
Svenska English
Vattenkraft
Fallhöjd och flöde
Mätmetoder flödeKalkylator
Turbin & hjultyper
Francis
Kaplan & propeller
Pelton
Turgo
Crossflow
UW-turbiner
Vattenhjul
UnderfallshjulKalkylator
PonceletKalkylator
Zuppinger
Bygga själv
GeneratorKalkylator

Sök på 24volt.eu
 


Besökare/Visitors
online:
3

peltonturbin

Peltonturbinen

Peltonhjulet liknar i det stora hela vattenhjulet, men till skillnad från vattenhjulen, som arbetade vid mycket låg fallhöjd, kräver peltonturbinen stor fallhöjd.

Uppfinnaren bakom peltonturbinen var amerikanen Lester Allen Pelton. Det var när han arbetade i guldgruvor under 1870-talet som han gjorde sin upptäckt. Som drivkälla för maskiner i gruvorna använde man vattenhjul med plana skovlar och mot dessa riktades vattenstrålar med kraftigt tryck. Med tiden gröpte vattnet ur skovlarna och det var när han såg att ett hjul snurrade fortare än övriga som han började undersöka saken. Han såg att hjulet lossnat och glidit på sin axel så att vattenstrålen inte träffade mitt i gropen. Efter en del tester fann han att en spalt som delade vattnet i koppens mitt gav den bästa effekten och år 1879 hade han den första prototypen klar.


Peltonturbiner för bäcken
pelton När det gäller peltonturbiner för de mindre kraftverken, kanske för bäcken bakom huset, finns en del att välja på. Harris peltonturbin är en sådan och den finns i 12-, 24-, eller 48-voltsutförande. Den fungerar redan vid en fallhöjd på sex meter och ett flöde på 0,25 l/s. Priset för en Harris-turbin ligger runt 900 dollar och uppåt.
För mer information, se solairgen.com.

Eco Innovation är ett annat företag med ett brett utbud av peltonturbiner för låg fallhöjd (fån 5 meter) och små flöden (från 0,05 l/s). Eco Innovation säljer också lösa delar till peltonturbiner, som munstycken och skålar, samt byggsatser till peltonturbiner.
Som generator till sina turbiner använder man tvättmaskinsmotorer av märket Fisher & Paykel. Dessa permanentmagnetmotorer fungerar lika bra som generatorer, vilket gör dem intressanta även i andra sammanhang.