Startsida Forum Webbutik Manualer Sol Vind Vatten El & elekronik Värme Kalkylatorer Projekt Övrigt Länkar Om 24 volt Kontakta oss
Svenska English
Vattenkraft
Fallhöjd och flöde
Mätmetoder flödeKalkylator
Turbin & hjultyper
Francis
Kaplan & propeller
Pelton
Turgo
Crossflow
UW-turbiner
Vattenhjul
UnderfallshjulKalkylator
PonceletKalkylator
Zuppinger
Bygga själv
GeneratorKalkylator

Sök på 24volt.eu
 


Besökare/Visitors
online:
2

Turbin

Turbintyper

De turbiner som tas upp här är i första hand tänkta att användas vid mycket småskalig drift, kanske i bäcken bakom huset. Man talar annars om två typer av turbiner: Reaktionsturbiner och aktionsturbiner.

Francis och Kaplan är reaktionsturbiner omslutna av vatten, där Kaplan är den som lämpar sig bäst vid låg fallhöjd, Francis behöver normalt större fallhöjd. Eftersom vi inriktar oss på den småskaliga modellen, ska det visa sig att man inte alls behöver en fallhöjd på kanske 15-30 meter för att exempelvis driva en francisturbin.

Exempel på aktions- eller impulsturbiner är pelton- och turgoturbiner. Där omvandlar man istället vattnets potentiella energi till kinetisk energi innan vattnet förs in i turbinen som jetstrålar. Peltonturbiner förknippas vanligtvis med mycket stora fallhöjder 50-200 och upp över 1000 meters fallhöjd, men här räcker det ibland med 5 meter för att vi ska vara nöjda.

Något jag tänker lägga lite extra krut på är Bankiturbiner och vattenhjul (över- och underfallshjul) eftersom de kan tillverkas hemma i garaget. Pumpar är något vi också ska titta på, dels som polyetenslang lindad runt vattenhjul, men också som vädur tillverkad av PVC-rör.