Startsida Forum Webbutik Manualer Sol Vind Vatten El & elekronik Värme Kalkylatorer Projekt Övrigt Länkar Om 24 volt Kontakta oss
Svenska English
Solenergi
SolpanelKalkylator
DimensioneringKalkylator
Byggtips
Luftsolfångare 1
Luftsolfångare 2
Luftsolfångare 3
Termostat
Solhöjdsvisare

Sök på 24volt.eu
 


Besökare/Visitors
online:
1

Dimensionering av solcellspanel och batterier

Till ett fritidshus som inte besöks så ofta och inte under någon längre tid, behövs inte så stor solcellspanel, men istället mer batterikapacitet i amperetimmar räknat. Är man sällan i stugan hinner den lilla solcellspanelen ladda upp batterierna under tiden man är borta och batterikapaciteten täcker behovet under den tid man är där. Är istället vistelsen långvarig, eller besöken täta, behövs en större solcellspanel som klarar det dagliga behovet.

Med den här kalkylatorn kan man räkna ut sin energiförbrukning, solcellspanelens storlek för att klara det dagliga behovet, samt erforderlig batterikapacitet för att täcka energibehovet under ett visst antal dagar. Även om solpanelen är stor nog att täcka det dagliga energibehovet, är batterierna den reserv man har vid några dagars regn och mulet väder.

Normalt räknar man med en säkerhetsfaktor på 1,4 för batterikapaciteten så att batterierna inte ska djupurladdas, men det beror också på vilken typ av batterier man använder. Batterier som tål djupurladdning kan utnyttjas fullt ut, medan fritidsbatterier bara kan urladdas till hälften. Ur ett fritidsbatteri på 80 Ah kan man alltså bara förbruka 40 Ah sedan riskerar det att skadas. Använder man en solcellsregulator med djupurladdningsskydd och den är rätt inkopplad, stänger den av strömmen innan detta sker.

Något man kanske också bör tänka på, är att batterier måste laddas till 115 procent av vad man förbrukat. Har man förbrukat 40 Ah, krävs 46 Ah för att återställa batteriet. Bilbatterier (startbatterier) bör aldrig användas eftersom de är avsedda att ge hög ström under kort tid. Fritidsbatterier är däremot konstruerade för våra ändamål, låg strömförbrukning under en längre tid.

Obs! Ange punkt vid decimaltal, ej komma!
Batterispänning:        12V   24V   36V   48V
Antal dygn i stugan:
Del av Sverige?        södra   mellersta   norra
Ange månad på året:
TV Effekt: W Antal: st Tid: tim
Kylskåp Effekt: W Antal: st Tid: tim
Lampa Effekt: W Antal: st Tid: tim
Lampa Effekt: W Antal: st Tid: tim
Lampa Effekt: W Antal: st Tid: tim
Lysrör Effekt: W Antal: st Tid: tim
Annat Effekt: W Antal: st Tid: tim
Effektförbrukning för
12-voltsprodukterSvartvit TV, 14 tum: ca: 20W
Färg-TV, 14 tum: ca: 40-50W
LCD-TV, 15 tum: 20 W

Kylskåp 65 l med kompressor: ca 12-18 W
Kylskåp, eller kylväska ca: 20 l utan kompressor: ca: 50 W

Kaffebryggare: ca: 120 W

Vattenpump (mindre), 5-15 l/m: ca: 10-20 W

Lågenergilampor: 7, 11, 13 W
LED-lampor: 0,5-1,5 W
Läslampa: 10 W
Glödlampa: 10-25 W
Halogenlampa: 5-20 W
Lysrör: 8 W
Resultat:
Energiförbrukning/dygn: Wh
Batterikapacitet: Ah
Solpanelens effekt: watt