Startsida Forum Webbutik Manualer Sol Vind Vatten El & elekronik Värme Kalkylatorer Projekt Övrigt Länkar Om 24 volt Kontakta oss
Svenska English
Projekt
Vattenhjul
Generator
Bilder och filmFilm
Bromsad effekt
Mixters francisturbin
Vindkraftverk
Del 1 - Ståldetaljer
Del 2 - Fena & bom
Del 3 - Turbinen
Del 4 - Generatorn
Vindhjul av aluminium
Hembyggd bil & traktor
Poncelet vattenorgel

Sök på 24volt.eu
 


Besökare/Visitors
online:
2

Mitt första vindkraftverk - Del 4


Generatorn

Avslutningsvis behöver vindkraftverket även en generator och den består av två rotorskivor med magneter, samt en stator. På bilden till vänster har jag gjutit in magneterna på rotorskivan. Statorn finns inte med på bild, bara en spole med koppartråd som används för att beräkna antal lindningsvarv och den syns mellan rotorskivorna på den högra bilden.

Detta är vad som behövs för att vindkraftverket ska fungera och ge ström. För att det ska kunna användas för batteriladdning behövs även dioder för att likrikta spänningen, kabel, batterier, en shuntregulator, ett värmeelement och naturligtvis en mast.
vindkraftverk vindkraftverk
vindkraftverk Med hjälp av en jigg av plywood var det lätt att placera magneterna på rotorskivorna, som är laserskurna i 8 mm tjockt stål. Diametern på dessa är 300 mm.
vindkraftverk En gjutform fick också tillverkas innan magneterna kunde täckas med lamineringsepoxy, blandad med krita. Kritan användes bara för att dryga ut epoxyn som är ganska dyr. Resultatet av det hela syns uppe till vänster.
vindkraftverk Trots att jag fyllde epoxy ända upp till kanten hade det sjunkit ihop en aning när det senare hade härdat. Plywoodformen smorde jag in med vaselin så att den färdiga rotorskivan med epoxy skulle släppa från formen.
vindkraftverk Här gör jag försök med andra typer av spolar och syftet med detta är att spänningsreglera generatorn, samtidigt som värmeenergin vid bromsning i stark vind tas tillvara i ett element inne i huset. Om det är möjligt vet jag inte än, för jag lär få problem med självinduktion i statorlindningarna och dessutom blir det trångt med all den koppartråd som behövs.
vindkraftverk Har man tillgång till ett ocilloskop vid mätning av spänning och frekvens är det en fördel. Man får inte bara exakta värden, utan även en bild av spänningskurvans utseende. Att min kurva inte är helt sinusformad kan bero på testspolen inte är helt liksidig.

Den här typen av tester är inte nödvändiga, men eftersom jag även har för avsikt att bygga en motor till ett kommande projekt, ett elfordon, vill jag noga undersöka hur det hela fungerar och vad som kan göras för att uppnå så hög verkningsgrad som möjligt. Den här generatorn fungerar lika bra som motor och i solcellsbilar når de en verkningsgrad ända upp till 98 procent. Den enda skillnaden mellan den här generatorn och dessa motorer är de har fler magnetpoler och mindre luftgap.

Fortsättning följer...
<-- Del 3