Startsida Forum Webbutik Manualer Sol Vind Vatten El & elekronik Värme Kalkylatorer Projekt Övrigt Länkar Om 24 volt Kontakta oss
Svenska English
Vindkraft
Typer av Vindkraftverk
Vindenergi & lägeKalkylator
Bygga själv
Varvtal vid startvindKalkylator
TurbinenKalkylator
GeneratornKalkylatorFilm
Magneter
Regulator
Resistiva laster

Sök på 24volt.eu
 


Besökare/Visitors
online:
3

Regulator

Shuntregulator Regulatorn till ett vindkraftverk har dubbla uppgifter och därför måste en shuntregulator användas. Dels ska regulatorn skydda batterierna från överladdning, samtidigt som den ska hindra vindkraftverkets turbin från övervarvning. Något man får på köpet är att shuntregulatorn kopplar in en resistiv last (elpatron till varmvattenberedare, värmeelement, lampor och liknande) när batterierna är fulladdade. Det gör att energin inte går till spillo, utan även kommer till nytta för annat.

Shuntregulatorer styr inte laddningen till batterierna på annat sätt än att de kopplar in en resistiv last för att belasta batterierna när dessa laddats klart, vilket sker vid en spänning strax över 14 volt. Några sofistikerade laddmetoder i flera steg förekommer alltså inte här, det är full sprutt på laddningen precis hela tiden, även när batterierna är fulladdade. Ger generatorn 40 ampere och 30 volt, då är det vad som går rakt in i batterierna. Att spänningen är så hög in i ett 12-voltsbatteri är inga problem, för det är batteriet som bestämmer spänningen. Vad som händer om inte shuntregulatorn fungerar och kopplar in den resistiva lasten, är att spänningen fortsätter stiga tills batterierna kokar sönder. Det gäller alltså att grejerna fungerar och att den resistiva lasten kan ta all den effekt vindkraftverket maximalt kan producera.

Mer om shuntregulatorer och vilka modeller som finns att välja mellan hittar du under Shuntregulatorer.