Startsida Forum Webbutik Manualer Sol Vind Vatten El & elekronik Värme Kalkylatorer Projekt Övrigt Länkar Om 24 volt Kontakta oss
Svenska English

El & elektronik
Dubbla elsystem
Ohms lagKalkylator
Kabelarea & förlusterKalkylator
Generatorer
Y- och D-kopplingKalkylator
Statorlindningar
Regulatorer
Solcellsregulatorer
Shuntregulatorerer
Djupurladdningsskydd
Vad är MPPT & PWM?
Omformare till 230V
DC/DC-omvandlare
Färgkod motstånd

Sök på 24volt.eu
 


Besökare/Visitors
online:
2

Generatorer

generator Till vind-, eller vattenkraftverket behöver man en generator och ett alternativ är att bygga den själv. Hur detta går till förklaras under vind-, respektive vattenkraft. Eftersom vindkraftverket har ett varierande varvtal, men inte vattenkraftverket, har jag delat upp dem som om de vore två olika typer av generatorer.

En annan lösning är att bygga om en vanlig asynkronmotor. Vad man då gör är att man lindar om den och slipar ned rotorn så att neodymmagneter kan klämmas dit.

Ett tredje alternativ är att använda en likströmsmotor. Likströmsmotorer fungerar lika bra som generatorer och det bästa är om man hittar en borstlös sådan.

En fjärde lösning är en tvättmaskinsmotor av märket Fisher & Paykel. Det är en permanentmagnetmotor som bara behöver kopplas om för att fungera som generator och lindningarna är lätt åtkomliga. Tyvärr är dessa svåra att finna i Sverige, men de går att beställa från Eco Innovation, Nya Zeeland.
En annan mycket bra sida som bl.a. i detalj beskriver Fisher & Paykel-motorerna och hur de kopplas om är DIY Windmills.

Den sista lösningen, som dock alla avråder från, är att använda en bilgenerator. Bilgeneratorer är på tok för högvarviga för att drivas direkt utan växel och de behöver dessutom magnetiseringsström eftersom de saknar magneter, vilket gör att mycket energi försvinner till detta.