Startsida Forum Webbutik Manualer Sol Vind Vatten El & elekronik Värme Kalkylatorer Projekt Övrigt Länkar Om 24 volt Kontakta oss
Svenska English
El & elektronik
Dubbla elsystem
Ohms lagKalkylator
Kabelarea & förlusterKalkylator
Generatorer
Y- och D-kopplingKalkylator
Statorlindningar
Regulatorer
Solcellsregulatorer
Shuntregulatorerer
Djupurladdningsskydd
Vad är MPPT & PWM?
Omformare till 230V
DC/DC-omvandlare
Färgkod motstånd

Sök på 24volt.eu
 


Besökare/Visitors
online:
2

Solcellsregulatorer

solcellsregulator Solcellsregulatorer har till uppgift att bryta laddströmmen från solpanelen när batterierna är färdigladdade, samt skydda batterierna från urladdning. Eftersom solcellsregulatorer bryter laddströmmen, kan energin från solpanelen inte användas när batterierna är färdigladdade.

Solcellsregulatorer finns i en mängd olika utföranden från 4 ampere upp till ca: 30 ampere. Vid större solcellsanläggningar är det vanligt att man istället använder shuntregulatorer, just för att kunna ta tillvara solpanelernas ström även när batterierna är fulladdade, exempelvis till värmning av vatten.

Solcellsregulatorn på bilden är en Phocos, 15A, med automatisk avkänning för 12 och 24 volt. De billigaste solcellsregulatorerna hittar man dock hos conrad.se i prisklasser från ca: 199 kronor. Det finns dock en ännu billigare solcellsregulator, men den saknar underspänningsskydd och använder man en sådan till blybatterier riskerar de skadas om batterierna laddas ur.


regulator Naps MaxPower är en MPPT-regulator, vilket gör att den klarar hög inspänning (upp till 45 volt) till ett 12-voltssystem utan egentliga förluster. I praktiken innebär det att två stycken solpaneler kan seriekopplas och gör man det får man dubbelt så hög spänning, vilket innebär att klenare kabel kan användas. Att regulatorn fungerar på det sätt den gör får också positiva effekter på laddningen, se Naps egen broschyr.

Det här är en regulator jag själv är sugen på att använda till mitt eget vattenhjul, eftersom jag då inte behöver begränsa generatorns spänning till att ligga strax över 14 volt. I och för sig kan jag ladda batterierna med en betydligt högre spänning, men då resulterar spänningsskillnaden (mellan batteriets och generatorns spänning) i värmeförluster i generatorn. Med den här regulatorn händer inte det och förlusterna begränsas till 6-10 procent eftersom regulatorns verkningsgrad ligger runt 90-94 procent.

Tyvärr är regulatorn endast avsedd för 12-voltssystem och effekten är begränsad till 130 watt. Regulatorns saknar även djupurladdningsskydd och har man fritidsbatterier (blybatterier) i systemet måste ett sådant kopplas till.
Priset för en Naps MaxPower ligger runt 1000 kronor.Outback Outback
Outback MX60 är en MPPT-regulator som klarar hela 60 ampere och en batterispänning från 12 till 60 volt. Den är avsedd för lite större solcellsanläggningar, men den kan även användas som shuntregulator för vind- och vattenkraftverk med hjälp av ett yttre relä kopplat till en resistiv last. Vindkraftverk kan dock ej anslutas direkt till regulatorn för att vinna MPPT-teknikens fördelar eftersom den här regulatorn är avsedd solpaneler och därför avbryter laddningen när batterierna är fulladdade. När detta händer skenar vindkraftverkets turbin. Om en turbin, eller ett vattenhjul skenar har mindre betydelse eftersom varvtalet bara ökar till det dubbla.

Outback MX60 är dock dyr och priset för en sådan ligger strax under 500 dollar i USA. Grossist för Outback i Sverige är Celltech Energy Systems.


Mer om Outback MX60 finns att läsa på REPS Oy Ab:s hemsida.